Minä olen toivoton suunnittelija, listaaja ja organisoija. Suursiivouksen aikaan (ja joskus muutenkin…) kirjoitan listan tehtävistä asioista, joita voin sitten homman edetessä raksitella. Listoja kirjoitan myös miljoonista muista asioista. Kesän alussa löysin vihdoin aivan ihanan apuvälineen tähän pakkomielteeseeni, nimittäin Filofax-organisoijan. Tai omanihan on vain Ebay-feikkiversio, aitoa en raaskinut ostaa – ainakaan vielä. Oma organisoijani pitää sisällään kalenterin ja päiväsuunnitelmat, erilaisia to do-listoja, muistioita ja projektisuunnitelmia. Ja paljon muuta. Yksi ihanista löytämistäni asioista oli blogisuunnittelupohja. Pinterest ja Etsy pitävät sisällään kymmeniä erilaisia suunnitelmia bloggaamiseen, mutta mikään niistä ei vaikuttanut oikein omalta. Lopulta ryhdistäydyin ja päätin, että jos sopivaa ei löydy, ehkä sellainen kannattaa tehdä itse. Muutaman erilaisen version jälkeen päädyin tähän, jonka teillekin nyt jaan.

Pohjassa on muistutus varmuuskopioinnista, sekä paikka viikkonumerolle. Jokaiselle päivälle on oma lokeronsa, ja jokainen lokero sisältää pienet some-ikonit. Erillinen tila löytyy myös tehtäville, muistiinpanoille ja ideoille. Jos onnistut pitäytymään suunnittelemissasi asioissa hyvin, voit luultavasti kirjoittaa blogiaiheesi suoraan paperille, mutta esimerkiksi minun suunnitelmani vaihtuvat kymmenen kertaa päivän aikana, jolloin aikaa blogin kirjoittamiselle ei välttämättä löydykään, jonka vuoksi käytän pieniä, erivärisiä tarralappuja. Värit kuvastavat eri kategorioita, ja päällyspuolelle voi kirjoittaa vielä avainsanan. Värittömään kohtaan kirjoitetaan postauksen aihe. Tällä tyylillä myös monet ideat tulevat helpommin toteutetuksi, idean tullessa kirjoitat sen muistilapulle ja liimaat seuraavan postauksen paikkaan. Tällä hetkellä olen suunnitellut postaukset kolme-neljä viikkoa eteenpäin, ja vaihtanutkin niitä jo moneen kertaan. Värikoodatuilla lapuilla näkee myös nopealla vilauksella, jos jokin aihe toistuu kovin usein, ja jotain ei taas näy ollenkaan.

Muistiinpanot-osioon voi kirjoitella pieniä asioita bloggaamisesta, esimerkiksi poikkeuksellisen kävijäryntäyksen, tai muita satunnaisia asioita. Ideat-sarakkeeseen taas sopivat nimensä mukaisestikin blogiin liittyvät ideat, ulkoasumuutokset, postaussuunnitelmat tai vastaavat. Tehtävät-osio on myös hyvinkin nimensä mukainen, mitä tällä viikolla pitää tehdä bloggausta ajatellen? Fanaattiselle blogisuunnittelijalle tämä ei ehkä ole se oikea valinta, vaan esimerkiksi Etsystä löytyvät paketit, joihin saa merkattua tarkemmat kävjijätilastot ynnä muut, mutta harrastelijabloggaajalle tämän luulisi riittävän. 😊

Suunnittelua voisi tietysti tehostaa vielä siten, että kirjoittaa suunnitelman mukaiset postaukset jo etukäteen, ja ajastaa julkaisun, mutta minä en ole vielä jostakin syystä siihen pystynyt… 😃 Suunnitelman voi ladata ja tulostaa itselleen PDF-tiedostona alapuolelta.

Suunnitelmaa saa tulostaa henkilökohtaiseen käyttöön vapaasti, mutta ethän poista tekijänoikeusmerkintöjä!

2 comments on “Suunnitteluapua bloggaamiseen”

  1. Onpa tosi kiva! Hyvä idea tuo tarralappujen käyttäminen; minä olen tähän asti kirjoitellut kalenteriin postausaiheita, mutta aika harvoin ne pitävät paikkansa. Tuolla tyylillä tällainen yltiöperfektionistikin saisi pitää mielenrauhansa, kun merkinnät ovat oikeissa paikoissa. :D

    Olen myös Pinterestissä kuolannut Filofaxeja, mutta hinta tosiaan on opiskelijabudjetille aika suolainen. Jospa painuisin tästä Ebayhin selailemaan… Onko sinulla muuten joku hyvä kikka noiden reikien tekemiseen, kun niitä on noin monta? :)

    • Hei! Täytyy sanoa kyllä, että nuo tarralappuset ovat minullekkin todella näppäriä, perfektionismin piirteitä löytyy näet minustakin.. :)

      Ebaysta tilasin kalenterin ohella myös muovisen rei’ittimen, jonka kanssa saa nopeasti yksittäiset sivut rei’itettyä, jos minulla on enemmän sivuja, merkkaan niihin reikien paikat ja otan normaalista rei’ittimestä pohjan irti, jolloin pohjasta voi katsoa reiän merkattuun paikkaan. Olipa vaikeasti selitetty, saitko kiinni ideasta? :D

Vastaa