…ja lahjojen viimeistely on vielä edessä.

On monenlaisia tapoja viimeistellä neuleita. Kaikki neuleet kaipaavat erilaisia viimeistelyjä, osan kanssa pääsee hieman helpommalla kuin toisten. Tähän jouluun minä olen valinnut pääasiassa helppoja viimeisteltäviä, lahjat vaativat vain päättelyä, pingotusta ja huovutusta.

Pingotustakin monet pitävät täysin turhana toimenpiteenä, mutta minä en päästä mitään työtä käsistäni ilman jonkinlaista muotoilua ja sileyttämistä. Yksinkertaisimmillaan työ voi olla hetken märän pyyheliinan alla, jolloin pyyheliinan paino sileyttää kostean neuleen. Joskus taas työ vaatii neuloilla ja mittanauhalla pelaamista enemmänkin. Lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen, kun työ näyttää huomattavan paljon siistimmältä sileyttämisen jälkeen.

Olen pingottanut myös lahjaksi tulevat tiskirätit, mielestäni silloin isoäidinneliö ”avautuu” kunnolla ja neuleesta tulee kauniimpi. Tiskirättien pingottamiseen käytin pitkiä apurautoja, jotka pujottelin reunoihin. Kulmissa olevat neulat pitävät neuleen paikallaan, eikä tarvita monien neulojen kanssa pelaamista. Samaa ideaa voi käyttää esimerkiksi pitsihuivien pingottamisessa.

Huovuttaminen oli minulle tähän asti ihan uusi tuttavuus, mutta parin uunikintaan jälkeen huomasin, että näiden viimeistelyssä on melkein yhtä kova homma kuin neulomisessakin. Ensin kintaan sisälle pitää viritellä pakastepusseja, ettei kinnas huovu kokonaan kiinni. Sitten pesukoneesta jännitetään tulosta. Syksyinen kinnas huopui heti ensiyrittämällä todella pieneksi ja sitä saikin hampaat irvessä repiä muotoonsa. Harmaa kinnas taas jäi paljon isommaksi ja ohuemmaksi. Toisen huovutuksen jälkeen se oli vain epämääräinen myökky, jonka sai myöskin hampaat irvessä repiä muotoonsa.

Tuuria kuitenkin oli matkassa, kun molemmat patakintaan näyttävivät lopulta patakintailta. Yksi patalappu olisi vielä odottamassa huovutusta.. Odotetaan jännityksellä lopputulosta. :)

Kuinka tarkkaan sinä viimeistelet neuleesi?

1 comment on “Kolme yötä jouluun on…”

Vastaa