ruususukat2Joululahjaksi tekemäni ruususukat ovat ehkä suuritöisimmät koskaan tekemäni sukat. Miehen sisko pyysi joululahjaksi villasukkia, ja näytti tämän Novitan mallin. Yhdessä katsoimme sopivat värit, ja ei kun tekemään. Tein molemmat sukat pyöröpuikolla samaan aikaan, ja laiskuuttani vielä niin, että lanka tuli lankakerän sisältä ja ulkoa. Parhaassa tapauksessa kolme tällaista kerää samaan aikaan työssä kiinni.. sotkuhan siitä tulee. Solmuista kuitenkin selvittiin, ja sukatkin valmistuivat.

Tekemisen aikana tuskailin välillä, etten millään erota esiin tulevaa ruusukuviota, ja mietin, että mitä ihmettä sitten tehdään, kun sukat ovat valmiit, ja ruusuja ei vain näy. Kauempaa katsoessa kuvio on onneksi melko selkeä. Pitkästä aikaa kirjoneuletta tehdessä jälki ei ole mitään aivan tasaisinta, mutta loppujenlopuksi olen ihan tyytyväinen sukkiin. Ja niin tuntuu olevan lahjan saajakin, en ole tainnut nähdä häntä kertaakaan joulun jälkeen ilman ruususukkiaan. :)
Kiire näidenkin kanssa meinasi tulla, aattoaamuna sukat olivat vielä hieman kosteita pingotuksen jäljiltä, ja toinen sukka oli kokonaan päättelemättä. Pakettiin ne kuitenkin päätyivät kuivina ja pääteltyinä, kun kauhealla kiireellä niitä viimeistelin. :)
Sukkien pohjasta tykkään erityisesti, raita on kivan näköistä, ja pohja on varmasti lämmin ja kestävä kahdella langalla tehtynä.

ruususukat

9 comments on “Joululahjaesittelyssä ruususukat”

 1. Todella upeat sukat! Hattua noatan, itse en noin työläisiin sukkiin arvaisi vielä ryhtyä. Hienot.

  Vaan saanko kysyä, kuinka ihmeessä olet saanut pysymään langat selvinä? Itse en pysty tekemään edes kahdella värillä TAAT, kun sekoan sisä- ja ulkokeriltä tuleviin lankoihin – ja haluaisin oppiva kovasti.

 2. Kiitos. :) Langat pysyvät kohtuullisen selvinä, kun kääntää työtä aina oikeassa järjestyksessä, esim ensin oikealle, ja seuraavaksi vasemmalle. Langanjuoksuja sitoessa voi myös oikaista sotkeentuneet langat ja sitoa langanjuoksut siten. Jos lankoja selvittelee jotenkin, pitää olla tarkkana, että osa langoista ei mene eri puolilta työtä. Ymmärsitkö yhtään mitä tarkoitan? :D Ja harjoittelemalla oppii. Jos langat sotkeentuvat kiinni työssä ollessa, ne myös selviävät siten. ;)

  Mutta… Mikä on TAAT? :D

 3. Luulisin ymmärtäneeni :-) Jotenkin olen saanut langat vaan oikein megasykkyrälle ja usko on loppunut kesken.

  TAAT on two at a time elikkä kaks sukkaa kerralla. Hui, mulle on tarttunut englantilaista neuleslangia sanastoon!

 4. Hah! :D kyllä se siitä, yritä pitää lankakerät samassa järjestyksessä kokoajan, etteivät langat sotkeennu siitäkin suunnasta. :)

  Aivan, yritin miettiä vain suomenkielisiä sanoja, että mistä tuo tulee! :D

 5. Olen suunnitellut ruususukat. Pääsivät postimerkkiinkin.
  Mielestäni kuvio on tosi helppo neuloa. Kuviossa kulkee vain kaksi lankaa yhtä aikaa. Kun sukat voittivat Suuren Käsityölehden kilpailun, se oli minulle todellinen yllätys. Neuleitani on julkaistu monissa neule- ja naistenlehdissä jo 1960-luvulla, mutta mitään käsityökoulutusta minulla ei ole. Äiti opetti sukan kutomisen vuonna 1950. Siitä voit päätellä ikäni. Suunnittelen koko ajan uusia neulemalleja etenkin sukkia ja lapasia.

  • No ompas mukavaa, että sinäkin tänne löysit! :) Hienot sukat oletkin suunnitellut. Kuvio on tosiaan helpohko, vaikka päältä päin näyttääkin melko haastavalta. Löytyykö suunnittelemiasi malleja netistä jostakin?

 6. Minulla on facebookissa sivu Kunnaksen Tuulan sukat ja lapaset. Sivu on ihan uusi. Siinä on kuvia neulemalleistani.
  Ehkä löydät sen. Olen niin vanha että en oikein ole perillä kaikista facebookin hienouksista. Sinä tiedät ja osaat.
  Tuula K. vanha mummo

  Kun postimerkki julkaistiin 6.11.2015 pidin sitä kunnianosoituksena niille miljoonalle naisille, jotka ovat neuloneet villasukkia ja neulovat yhä.
  Terveisin
  Tuula Kunnas

Vastaa